ﬁ cECEIVEYD RURAL MUNICIPALITY OF VISCOUNT NO. 341

05 2018

BYLAW NO. 2019-02

A BYLAW RESPECTING BUILDINGS

BUILDING STAXDARDS |

THE COUNCIL OF THE RURAL MUNICIPALITY OF VISCOUNT NO. 341, in the Province of

Saskatchewan, enacts as follows:

Short Title
1. This Bylaw shall be known as and referred to as “The Building Bylaw".

Interpretation/Legislation

2.1

2.2

2.3

24
2.5
2.6

“Act" means The Uniform Building and Accessibility Standards Act being Chapter U-1.2
of the Statutes of Saskatchewan, 1983-84 and amendments.

“Administrative Requirements” means The Administrative Requirements for Use with
The National Building Code.

“Authorized Representative” means a building official appointed by the local authority
pursuant to subsection 5(4) of the Act or the municipal official.

“Local Authority” means the Rural Municipality of Viscount No. 341.
“Regulations” means regulations made pursuant to the Act.
Definitions contained in the Act and Regulations shall apply in this bylaw.

Scope of the Bylaw

3.1

3.2

3.3

34

This bylaw applied to matters governed by the Act and Regulations, including the
National Building Code of Canada, and the Administrative Requirements.

Notwithstanding subsection 3.1, references and requirements in the Administrative
Requirements respecting matters regulated by the Act and Regulations shall not apply.

Notwithstanding subsection 3.1, references and requirements in the Administrative
Requirements respecting “occupancy permits” shall not apply except as and when
required by the local authority or its authorized representative.

Notwithstanding the exemption applicable to farm buildings, this bylaw inciudes all
residential occupancies including one and two unit dwellings located on farms.

General

4.1

4.2

4.3

A permit is required whenever work regulated by the Act and Regulations is to be
undertaken and would be applicable to all residential occupancies including one and
two unit dwellings located on farms.

- No owner or owner's agent shall work or authorize work or allow work to proceed on a

project for which a permit is required unless a valid permit exists for the work to be
done.

The granting of any permit that is authorized by this bylaw shall not:

(a) entitie the grantee, his successor or assigns, or anyone on his behalf to erect any
building that fails to comply with the requirements of any building restriction
agreement, bylaw, act and/or regulation affecting the site described in the permit,
or

(b)  make either the local authority or its authorized representative liable for damages
or otherwise by reason of the fact that a building, the construction, erection,
placement, alteration, repair, renovation, demolition, relocation, removal, use or
occupancy of which has been authorized by permit, does not comply with the
requirements of any building restriction agreement, bylaw, act and/or regulation
affecting the site described in the permit.



Rural Municipality of Viscount No. 341 Bylaw #2019-02 Page 2

Building Permits

5.1

5.2

5.3

54

5.5

5.6

5.7

5.8

5.9

Every application for a permit to construct, erect, place, alter, repair, renovate or
reconstruct a building shall be in a form provided by the local authority, and shall be
accompanied by two sets of the plans and specifications of the proposed building,
except that when authorized by the local authority or its authorized representative plans
and/or specifications need not be submitted.

If the work described in an application for building permit, to the best of the knowledge
of the local authority or its authorized representative, complies with the requirements of
the bylaw, the local authority, upon receipt of the prescribed fee, shall issue a permit in
a form provided by the local authority and return one set of submitted plans to the
applicant.

The local authority may, at its discretion, have a plan review, inspection and other
services for the purpose of enforcement of the Act and Regulations provided by building
officials designated by the minister to assist the local authority pursuant to

subsection 4(4) of the Act.

The local authority may, at its discretion, have a plan review, inspection and other
services provided by a person, firm or corporation employed under contract to the local
authority.

Building permit fees shall be charged in accordance with the fee schedule provided
under agreement between the local authority and the Building Official Service Provider.

The local authority may estimate the value of construction for the work described in an
application for building permit, for the purpose of evaluating a permit fee, based on
established construction costs, owner's statement of costs or constructor’s contract
values, or similar methods selected by the local authority.

Approval in writing from the local authority or its authorized representative is required
for any deviation, omission or revision to work for which a permit has been issued under i
this section.

All permits issued under this section expire: I
(@) 12 months from date of issue; or '
(b)  six months from date of issue if work is not commenced within that period; or

(c) if work is suspended for a period of six months; or

(d) if work is suspended for a period of longer than six months by prior written

agreement of the local authority or its authorized representative.

The local authority may, at its discretion, rebate a portion of a permit fee where work is
reduced in scope or discontinued, or where other exceptional circumstances occur.

Demolition or Removal Permits

6.1

6.2

6.3

1
[/

No person or corporation shall demolish or remove an existing building, structure or
portion thereof within the Rural Municipality of Viscount No. 341 without first obtaining a

demolition or removal permit.

To obtain a demolition or removal permit an owner or an agent for the owner, shall file
an application in a form provided by the local authority.

(a)  The Fee for a permit to demolish or remove a building shall be $50.00.

() () In addition, the applicant shall deposit with the local authority the following
sum to cover the cost of restoring the site after the building has been demolished
or removed to such condition that it is, in the opinion of the local authority or its
authorized representative, not dangerous to public safety.

Deposit fee for a permit to demolish or remove a building shall be $7,000.00

(ii) If the applicant who demolishes or removes the building restores the siteto a
condition satisfactory to the local authority or its authorized representative, the
sum deposited, or portion thereof, shall be refunded.

(iii) If the site is not restored to a safe and tidy condition within 30 days of
completion or abandonment of demolition or removal or, in any event within 3
months of the date of issuance of the permit, the applicant’s deposit is forfeited,

o and the local authority may perform such work as is necessary to ensure the site

is not dangerous to public safety. In such a case, the applicant shall be liable for
the costs of site restoration and such costs shall be set off from the deposit. The
applicant shall be liable to pay to the local authority any shortfall upon demand.



6.4

6.5

6.6

6.7

6.8
6.9

6.10
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Where a building is to be removed from the local authority and the local authority or its
authorized representative is satisfied that there are no debts or taxes in arrears or taxes
outstanding with respect to the building or land on which the building is situated, the
local authority, upon receipt of the fee and deposit prescribed, shall issue a permit for
the demolition in a form provided by the local authority.

(@)  Where abuilding is to be removed from it's site and set upon another site in the
local authority, and the local authority or its authorized representative is satisfied
that there are no debts or taxes in arrears or taxes outstanding with respect to the
building or land on which the building is situated, and the building when placed on
its new site and completed, to the best of the knowledge of the local authority or
its authorized representative, will conform with the requirements of this bylaw,
shall issue a permit for the removal in a form provided by the local authority

(b)  In addition, the local authority, upon receipt of the fee prescribed in section 5.9,
shall issue a permit for the placement of the building in a form provided by the
local authority.

All permits issued under section expire six months from the date of issue except that a
permit may be renewed for six months upon written application to the local authority.

As part of the requirement of demolition or removal, the owner is responsible for
terminating water and sanitary sewer services at the utility mains located within the
public right-of-way, and such termination shall be undertaken at the sole cost and
expense of the registered property owner.

The owner shall ensure that all building components, substructures or framework
located below ground level have been removed and disposed of in the proper manner.

Waste material generated from a demolition shall not be buried on the site but shall be
removed from the site and disposed of at an approved location.

Upon completion of the demolition, the owner shalll

(a) remove all rubbish and building materials from the property,

(b) fill and level any excavation on the property with clean non-expansive fill, to an
elevation compatible with abutting properties,

(c)  provide topsoil on the property after leveling has been completed, AND

(d) ensure that the property is left in a safe and sanitary condition.

6.10.1 Should it become necessary to close or block any street, land, or sidewalk during

demolition or removal, the owner or owner's contractor shall obtain the prior
written approval of the local authority.

6.10.2 During the demolition or removal the owner shall supply and maintain, at his own

expense, all warning signs, barricades, fences or other services that may be
required to warn the public of, and/or protect the public from, the work in
progress.

Enforcement of Bylaw
7.1

If any building or part thereof or addition thereto is constructed, erected, placed, altered,
repaired, renovated or reconstructed in contravention of any provision of this bylaw, the
local authority or its authorized representative may take any measures as permitted by
Part V of the Act for the purpose of ensuring compliance with this bylaw including, but
not limited to:

(a) entering a building,

(b)  ordering production of documents, tests, certificates, etc. relating to a building,
(c) taking material samples,

(d) issuing notices to owners that order actions within a prescribed time,

(e) eliminating unsafe conditions,

(f)  completing actions, upon an owner's non-compliance with an order, and adding

the expense incurred to the tax payable on the property, and
(g) obtaining restraining orders.

If any building, or part thereof, is in an unsafe condition due to its faulty construction,

dilapidated state,"abandonment, open or unguarded condition or any other reason, the

local authority or its authorized representative may take any measures allowed by
~Subsection 7.1.
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7.3 The owner of a building for which a permit has been issued or for which actions are
being taken in compliance with an order shall give notice in writing to the local authority
as required in Section 17.2 of the Act including, but not limited to:

(@) on start, progress and completion of construction,
(b)  on change of ownership prior to completion of construction; and
(c) ofintended partial occupancy prior to completion of construction.

7.4  Abuilding shall not be approved for use or occupancy until the local authority is
satisfied that all outstanding infractions and deficiencies, as noted on the final
inspection report of the authorized representative, have been corrected and the permit
has been closed.

Special Conditions

8.1 Notwithstanding the requirements of the Regulations, an architect or professional
engineer registered in the province of Saskatchewan shall be engaged by the owner for
assessment of design and inspection of construction or certification of a building or part
of a building where required by the local authority or its authorized representative.

8.2 A up-to-date plan or survey of the site described in a permit or permit application
prepared by a registered land surveyor shall be submitted by the owner where required
by the local authority or its authorized representative.

8.3 It shall be the responsibility of the owner to ensure that change in property lines and/or
change in ground elevations will not bring the building or an adjacent building into
contravention of this bylaw.

8.4 It shall be the responsibility of the owner to arrange for all permits, inspections and
certificates required by other applicable bylaws, acts and regulations.

Penalty

9.1  Any person who contravenes any of the provisions of this bylaw shall be liable to the
penalties provided in Section 22 of the Act.

9.2 Conviction of a person or corporation for breach of any provision of this bylaw shall not
relieve him from compliance therewith.

Repeal and Coming into Force
10.1 This bylaw shall come into force on the date of approval by the Minister
10.2 Bylaw No. 2-08 is hereby repealed.
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